Een prachtig blinkende auto met glimmend koetswerk … tot je naar de banden kijkt en bruine aanslag een doorn in het oog vormt. Herkenbaar? Als autoliefhebber wil je natuurlijk dat je bolide er altijd onberispelijk uitziet, en ook als garagist of carwash wil je de wagens van je klanten netjes afleveren. Lees hier hoe je autobanden secuur kan schoonmaken zodat je volledige auto er opnieuw piekfijn uitziet!

Bruine aanslag?

Verkleuring van de banden heeft verrassend genoeg weinig te maken met vuil van buitenaf. De bruine aanslag is afkomstig uit de band zelf. In het rubber zitten namelijk UV-beschermende additieven die de levensduur van de banden verlengen. Die stoffen zullen je autobanden beschermen tegen uitdrogen, en ook broze zones of scheurtjes worden zo vermeden. Het resultaat zijn stevige banden met een langere levensduur.

Die bruine waas is echter een niet te vermijden neveneffect van die UV-bescherming. De additieven werken zich namelijk een weg naar buiten en oxideren doordat ze in contact komen met zuurstof en vocht. De bruine vlekken zijn het resultaat van dit proces.

Gelukkig kun je de autobanden, mits goed onderhoud, makkelijk in hun originele zwarte staat houden. De kwalitatieve shampoos van Autoglym zijn het ideale hulpmiddel om je autobanden te laten glimmen. 

Autobanden schoonmaken in 3 stappen

  1. Spoel de banden grondig af zodat al het overtollige vuil verdwenen is. Nu kan je de autobanden schoonmaken met passende producten.

  2. Los één dop Autoglym Car Shampoo op in 5 liter water. Gebruik deze oplossing in combinatie met een spons of borstel om de bruine waas te verwijderen en je autobanden weer zwart te maken.

  3. Spoel alle product weg met zuiver water. Daarna kan je Autoglym Instant Tyre Dressing of Autoglym High Performance Tyre Gel op de autobanden gebruiken om het onderhoud netjes af te werken. Deze producten zijn het perfecte middel om je autobanden te laten glimmen en ze een zijdezachte glans te geven. 

Houd er wel rekening mee dat de bruine aanslag op termijn kan terugkomen. Je autobanden regelmatig schoonmaken helpt om dit grotendeels te voorkomen. Zie je opnieuw bruine plekken? Herhaal dan de 3 eenvoudige stappen om je autobanden terug zwart te maken.

Een volledige auto onder handen nemen? In onze webshop vind je een zeer ruim aanbod aan kwalitatieve producten die het onderhoud makkelijk maken!